Creative Tinkering
Kunstenaars Annemarie Huirne en Christel Burghoorn werken sinds maart 2016 samen aan Project Uitloper. Na een gedachtenexperiment over gezond en lokaal eten, natuurlijke materialen, de agrarische roots en het textielverleden van Twente, vroegen ze zich af of het ook mogelijk kon zijn om kiemgroenten te laten groeien op textiel. De gedachte om je moestuin aan je lijf te dragen kwam al snel opdagen. Visioenen van tafelkleden met tuinkers. Te gek voor woorden? Als het alleen bij woorden blijft wel.
Onder het motto van ‘Doen is het nieuwe denken’ besluiten ze om tijdens het Maker Festival Twente, dat eind mei 2016 in Enschede werd gehouden, de eerste resultaten van hun onderzoek te delen. Project Uitloper bleek behoorlijk op te vallen tussen de laser cutters, 3D printers en ander technisch geweld. Toch was het een prima plek om de gedurfde experimenten in al hun teerheid en kwetsbaarheid te tonen en te laten proeven. De eerste succeservaring kwam voort uit een overweldigende hoeveelheid enthousiaste reacties. Juist het open karakter van wat er te zien was, bracht mensen op ideeën. Er werd spontaan meegedacht. Handen gingen jeuken. Dat smaakte naar meer.
Uitloper deel 2
Dit alles heeft geleid tot de uitnodiging voor I am Media, juli 2016 met als hoofdthema Creative Thinking. Als een idee goed is, is het de moeite waard om er lekker mee aan de slag te gaan. Creative Tinkering (Dingen maken, sleutelen, uitproberen) is wat Annemarie en Christel betreft een onderdeel van het creatieve denk-proces. Doen is durven wat je denkt.
Er kan van alles misgaan: Zaden die te vroeg of te laat ontkiemen, schimmels, te warm, te droog, te nat enzo- voort. Maar niet gehinderd door allerlei praktische bezwaren zijn ze aan de slag gegaan. Patroondelen van een jurk zijn ingezaaid met kiemen. Hun materiaal-onderzoek heeft hen in contact gebracht met de producent HempFlax van de bekende kiembodems voor onder andere tuinkers die je in de supermarkt koopt.
Het gaat niet direct om de jurk. De jurk is de drager van een verhaal. Dat verhaal gaat over bewuster eten, duurzaamheid en nieuwsgierigheid. Wie weet waartoe het kan leiden? Wordt het misschien mogelijk om op duurzame wijze een kiembodem te ontwikkelen die mensen stimuleert om op kleine schaal hun eigen voedsel te verbouwen? Of om op een andere manier te kijken naar textiel en kleding?
Over de kunstenaars:
Naast haar vak als glas-in-loodkunstenaar werkt Christel ook met wild-geplukte en zelfverbouwde groenten en kruiden. Wat dat aangaat heeft ze een missie te vervullen: Mensen zich ervan bewust maken dat wat er in hun directe omgeving groeit ook heel lekker en gezond is. Annemarie werkt met name met wolvilt en gerecyclede materialen. Met haar werk belicht zij de schoonheid van natuurlijke materialen en is duurzaamheid een terugkerend thema.
(Met dank aan Jurgen Kuipers voor het flyerontwerp en Richard Bussink voor de tekst)
Project Uitloper